Potek nege obraza po korakih: od osnov do večerne nege

Povej mi; se tudi ti redno zmedeš glede tega, kako si sledijo izdelki za nego kože po korakih? Je serum pred kremo, ali olje za čiščenjem? Kaj pa tisti tonik brez hidrolata in krema brez vode?

Če ti dela potek nege obraza sive lase, te moram razveseliti: nisi edina! Zato bomo danes temeljito obdelali pravilni postopek nege obraza; od splošnih pravil do nasvetov, tako za večerno kot jutranjo nego, in preprečili nastanek sivih las za zmeraj!

Pripravljena? Pa začniva!

Na trgu obstaja cel ocean izdelkov za nego obraza in če katerega od njih ne poznaš ali pa ne veš točno, kam ga lahko umestiš, ti ne more nihče zamerit. Tudi sama redno in presenečeno odkrivam nove izdelke za nego. Nekaterih se razveselim, nekateri pa se mi zdijo precej nesmiselni.

No, pa greva nazaj k bistvu. Ker se lahko hitro zmedeš glede tega, kako si sledijo izdelki za nego in pravilno čiščenje obraza bova to danes razjasnili enkrat za vselej!

Učinkovit potek nege obraza se seveda razlikuje od kože do kože. Vendar sem precej goreča zagovornica pragmatičnosti (tudi pri poletni negi!) in načela da manj je več. Če si tudi ti takšna, potem ti bodo spodnje smernice govoto prišle prav!

Potek nege obraza: splošna pravila

Na hitro bi ti povedala takole; prvi trije izdelki spodaj so obvezni za vsako učinkovito nego, saj koži ponudijo temelje, na katere lahko potem nanašaš ostale izdelke. Če pa si popoln pristaš minimalizma, potem pa se lahko pri teh treh tudi ustaviš.

 • Čiščenja kože nikakor ne preskoči; je temelj vsake učinkovite nego. S čiščenjem odstraniš umazanijo in omogočiš izdelkom za nego, da opravijo na koži svoje delo kot jim je namenjeno (torej, se lahko absorbirajo ne pa le nalagajo na plasteh ličil, odmrle kože, odvečnem olju…).
 • Krema za zaščito pred soncem je prav tako obvezna; vsi že govorimo o tem (vključno z vrabčki in golobi po strehah). Fotostaranje pa druge trajne posledice, ki jih žarki pustijo na koži…
 • Dejstvo je, da koža potrebuje vlago, in tvoja gotovo ni nobena izjema. Prav tako potrebuje dober vlažilec, saj tako ostaja prožna, zdrava in sijoča.
 • Za odstranjevanje odmrlih celic uporabljaj pilinge in maske za obraz (ki so nežne in ne grobe; tisti s soljo in sladkorjem za obraz ne pridejo v poštev!); maske in pilinge vedno uporabljaj na čisti, očiščeni koži, več kot 2x tedensko ni potrebno. Glinene maske pusti delovati na obrazu največ 10 minut in ne pusti, da se popolnoma posušijo, ker naredijo tako več škode kot koristi.
 • Ne pozabi na vitamine, ki lahko s svojim antioksidativnim delovanjem in komponentami izboljšajo teksturo kože in kožno bariero (kar zmanjša tudi izgubo vlage iz kože), zmanjšujejo pigmentacijo, videz razširjenih por, preprečujejo fotostaranje, in mnogo več. Seveda so kombinacije aktivnih snovi odvisne of tipa kože, starosti in pa cilja nege.

Zavedaj se, da je nega kože potovanje in ne dirka. Do rezulatov ne boš prišla po bližnjicah. Nega naj bo nežna, brez drgnjenja in pretirane uporabe ogromno različnih izdelkov, ki bi lahko povzročili razdraženost, poškodovano kožno bariero in druge reakcije.

Plastenje izdelkov za nego: osnove

Plastenje je lahko prava kvantna fizika, ampak res ni potrebno, da je tako komplicirana. Seveda je uporaba izdelkov odvisna od tipa kože in pa seveda samega cilja nege, vendar pa tudi tu obstajajo splošna pravila, kako si sledijo izdelki za nego po vrsti.

Osnovno pravilo je, da začneš z nanašanjem najbolj vodnega in zaključiš z najbolj oljnim. Drugače povedano, na kožo najprej naneseš izdelke, ki so najredkejši (toniki, meglice, hidrolati, esenece, serumi na vodni osnovi…), nato nadaljuješ z težjimi izdelki (vlažilne kreme, fluidi, serumi, ki imajo oljno in vodno fazo, ipd), čisto na koncu pa uporabiš izdelke na oljni osnovi, oz. takšne, ki vsebujejo največ maščob.

Torej velja, da se pri plastenju premikaš od redkejših/najlažjih do gostejših/najtežjih.

Zakaj?

Ker najlažji izdelki delujejo tako, da kožo vlažijo, vsebujejo aktivne sestavine in takšne, ki morajo imeti prostor, da lahko sploh pridejo do kože in tam izvajajo, čemur so namenjeno. Po drugi strani pa  najtežji izdelki vse te dobrotie, ki nanesemo na kožo, lepo zaklenejo pod sebe na kožo in preprečujejo njihovo izhlapevanje. Oljni izdelki naredijo na koži nek zaščitni sloj, ki jo ščiti pred zunanjimi vplivi. Če bi korake obrnila in najprej nanesla olje, vodni izdelki ne bi uspeli prodreti skozi kožo; ostali bi na površini.

Nega obraza: postopek za jutranjo nego

 1. Čistilec za obraz: odstrani sebum; čistilec naj bo zelo nežen
 2. Toner: da vzpostavi pH na koži (vendar je nepotreben, če je čistilec nežen in pHja ne poruši)
 3. Serum z aktivnimi sestavinami: za antiaging, sijaj, preventivo, ipd.
 4. Vlažilec: za vlago, mehko kožo in preprečevanje izgube vode iz kože
 5. SPF: zaščiti kožo pred foto-staranjem in poškodbami

Nega obraza: postopek za večerno nego

 1. Oljni čistilec za obraz: prvi korak za dvojno čiščenje; odstrani nečistoče, ki so topne v olju
 2. Vodni čistilec za obraz: kot drugi korak dvojnega čiščenja; odstrani nečistoče, topne v vodi
 3. Piling/maska za obraz (največ 2x tedensko): da odstrani mrtve celice in ostale nečistoče, izboljša absorbcijo ostalih izdelkov
 4. Toner: da vzpostavi pH na koži (vendar je nepotreben, če je čistilec nežen in pHja ne poruši)
 5. Serum z aktivnimi sestavinami: za antiaging, sijaj, preventivo, ipd.
 6. Vlažilec: za vlago, mehko kožo in preprečevanje izgube vode iz kože
 7. Olje za obraz (serum na oljni osnovi): da prepreči uhajanje vode

Se ti je objava zdela koristna? Deli jo s kolegicami 😉

  Pridruži se Wild for Nature za nove recepte, ideje, in koristne vsebine!

  Pravilnik o zasebnosti: Sovražimo vsiljeno pošto in obljubljamo, da bomo tvoj e-poštni naslov varen. Več.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja