Pravilno čiščenje obraza: enostavno do lepe in zdrave kože

A si vedela, da je pot do sijoče, zdrave in mehke kože precej enostavna? Vse kar potrebuješ je, da postaviš dobre temelje pri svoji nege kože. In ti se začnejo z dnevnim čiščenjem: redno odstranjevanje umazanije, nečistoč in slabe energije 😉

Odklikaj na članek, da preveriš, kako pravilno očistiti obraz. Redno čiščenje najosnovnejši korak do zdrave kože, pa se mi zdi, se ga mnogo ljudi še vedno malce boji. Če si tudi ti med njimi, bova danes temu naredili konec.

Klik, klik na pravilno čiščenje obraza za enostavno, jasno, a učinkovito nego!

Namen čiščenja kože

Takole, brez olepšavanj in ovinkov: čiščenje kože je obvezni korak za učinkovito nego. Če se čiščenju izogibaš, pa vseeno dnevno nanašaš kremo, serume in ostale izdelke, je to nekako tako, kot da bi na krožnik od ponedeljkovega kosila v soboto zvečer naložila večerjo (potem, ko si z njega jedla zajtrk, malico in večerjo cel teden), krožnik pa vmes le splahnila z malce mrzle vodo. Fuj.

Čiščenje lahko naredi za tvojo kožo veliko več, kot si mogoče predstavljaš:

 • Odstranjuje nečistoče (SPF, kemične filtre, pot in odvečni sebum, odmrle kožne celice…)
 • Kožo razbremeni, jo osveži in ji pomaga zadihati
 • Prepreči razdraženo kožo
 • Prepreči pretirano izločanje sebuma
 • Prepreči mašenje por in pojav mozoljčkov
 • Izboljša prodor izdelkov in akvitnih sestavin v kožo

Drugače povedano, kaj to pomeni zate?

 • koža izgleda boljše; je bolj sijoča in zdrava na pogled in na otip
 • bolj je prožna; izdelki boljše delujejo
 • koža je čista, z manj aken, mozoljčkov in ogrcev
 • obraz izgleda manj zabuhel, prav tako se zmanjša videz podočnjakov

Vrste čistilnih sredstev

 1. Čistilci, ki temeljijo na maščobah (čistilna olja, masla, čistilni geli in balzami – kot tale bučni kremni balzam)
 2. Čistilci na vodni bazi, z površinsko aktivnimi snovmi (micelarna vodica, geli, čistilne pene)
 3. Dvofazni čistilci (ki lahko vsebujejo penilce, ali pa tudi ne)
 4. Čistilne kreme in losjoni
 5. Mila in mila s snideti (snydet bars)

Kaj ni primeren čistilec za obraz?

Ne glede na splošno prepričanje, voda ni dobro čistilo za obraz. Veš zakaj? Ker so nečistoče na koži  take, ki se raztapljajo v vodi in take, ki so topne v olju. In teh voda nikakor ne uspe odstraniti. Med takšne spada odvečni sebum, makeup, kreme z zaščitnim faktorjem in pa ostale, v olju topne nečistoče.

Neučinkoviti so tudi čistilci izključno na vodni fazi ali pa izključno na oljni bazi (OCM metoda je sicer super, ampak ne kot samostojna). V vsakem primeru potrebuješ nekaj, kar bo odstranilo oba dela nečistoč; seveda pa se pti tem lahko poslužiš  tudi dvojnega čiščenja obraza (več izveš spodaj!).

Kateri čistilec je pravi zame?

Na trgu obstaja malo morje različnih sredstev za čiščenje obraza. Najlažje boš pravega zase izbrala tako, da najprej ugotoviš, kateri je tvoj tip kože. Ker mnogo komercialnih čistilcev vsebuje agresivne sestavine, ki kožo izsušujejo, moraš biti pri izbiri previdna.

Na splošno si lahko pri izbiri čistilca pomagaš z naslednjimi usmeritvami:

 • Nežen do kože
 • Ne poruši njene naravne bariere
 • Je ne izsušuje
 • Ne poškoduje hidrolipidnega plašča
 • Učinkovito odstrani nečistoče

Pravilno čiščenje obraza: kako?

Pri čiščenju kože moraš upoštevati nekaj pravil, ki ti bodo pomagala do učinkovite rutine ne da bi svoji koži povzročila škodo:

 • Kožo očistiš dvakrat dnevno; zjutraj in zvečer
 • Čiščenje naj bo nežen postopek; kože ne vleči, prav tako ne pritiskaj nanjo premočno, saj lahko s tem poškoduješ vlakna
 • Čistilce in maske izpiraj z mlačno vodo
 • Vsa čistilna sredstva moraš sprati z obraza (micelarna vodica ni nobena izjema)
 • Po čiščenju obraz le nežno osuši z brisačo (nikakor ga ne drgni)

Jutranje čiščenje kože

Zjutraj je potrebno kožo osvežiti. Voda verjetno ne bo dovolj, saj je bila čez noč koža aktivna, poleg tega pa so se na njej nabrale nečistoče.

V hladnejših mesecih lahko uporabiš kremno čistilo (sploh, če je tvoja koža bolj suha), če pa imaš normalno ali mastno kožo, pa lahko uporabiš čistilo na vodni bazi, kot sta pena ali gel. Sama pozimi uporabljam balzame za čiščenje obraza, ki se ob stiku z vodo spremenijo v mleko, poleti pa micelarno vodo ali gel.

Večerno čiščenje kože

Večerno čisščenje kože je prav tako zelo pomembno, saj takrat odstraniš z obraza tegobe, odvečna olja, in pa dogodivščine celotnega dne. Načeloma se ga lotiš v dveh korakih, sploh če redno uporabljaš kremo za zaščito pred soncem in/ali ličila. V nasprotnem primeru lahko uporabiš le en čistilec (sama imam najraje micelarno vodo ali pa oljni gel).

V kolikor nosiš makeup in sončne kreme, je priporočljivo, da se poslužuješ dvojnega čiščenja kože. Kot prvi korak uporabiš čistilec, ki odstrani ličila, raztopi ostanke kemičnih filtrov iz kreme za sončenje, tekoče podlage, ipd.

Z drugim čiščenjem pa očistiš samo kožo ter z nje odstraniš vse ostanke prvega čistila, odluščene mrtve kožne celice, ipd.

V vsakem primeru moraš temeljito odstraniti ličila in pa ostanke kreme za zaščito pred soncem.

Enkrat tedensko pa se priporoča tudi uporaba maske ali pilinga za obraz, da še dodatno odstrani nečistoče, odmrle kožne celice, ipd. Ja tole tedensko rutino z masko obožujem, ker pusti kožo mehko, gladko in sijočo :). Masko lahko izdelaš tudi sama doma; pri tem pazi le, da uporabiš pravo glino za tvoj tip kože. Trenutno obožujem tole zeleno masko za obraz za mastno kožo, kmalu pa prihajajo novi recepti za še več mask 😉

Po tem nadaljuješ s svojo običajno nego.

Dvojno čiščenje: kdaj, kako, zakaj?

Dvojno čiščenje je popularna metoda, kjer uporabiš dva različna čistlca, enega za drugim. Na ta način lahko učinkovito odstraniš ličila, vodoodporne sončne kreme, ipd.

Prvi čistilec je na oljni osnovi je ponavadi naravno olje, naravno olje z emulgatorjem (za lažje izpiranje), čistilno mleko, ali čistilno sredstvo na oljni osnovi.

Drugi čistilec na vodni osnovi pa je lahko vodotopna krema, gel, ali pena.

V vsakem primeru so izdelki, namenjeni dvojnemu čiščenju, temu tudi prilagojeni. Na ta način preprečijo, da bi kožo preveč temeljito očistili. Dvojno čiščenje namreč pomaga koži ohranjati vlago, ne pa je z nje odstranjevati.

Pravilna nega obraza: kje začnem?

Čiščenje je le en (čeprav zelo pomemben) korak v pravilni negi obraza, če želiš lepo, zdravo in sijočo kožo.

V grobem lahko deliva pravilno nego kože na 3 dele:

 1. vsakodnevna nega: jutranje in večerno čiščenje, plastenje izdelkov za nego v pravilnem vrstnem redu; uporaba vlažilnih krem, SPFja, negovalnih olj, serumov z aktivi, meglic in tonikov za obraz,ipd.
 2. tedenska nega: nežni piling in/ali maska za obraz, ki pospeši cirkulacijo, odstrani odmrle kožne celice in poskrbi, da je koža gladka, napeta in polna življenja
 3. mesečna nega: globinsko čiščenje obraza doma, ali obisk pri kozmetičarki

Pogosta vprašanja o čiščenju kože

Je dvojno čiščenje pravo zame?

Dvojno čiščenje zahteva malce več dela in dva izdelka namesto enega, ampak zagotovo je pravo zate. Tvoja koža bo očiščena na pravilen (in ne agresiven) način, kar zate pomeni gladka, mehka in sijoča koža. Brez izsuševanja.

Kako  odstraniš sončno kremo z obraza?

Sončno kremo je najbolje najprej odstraniti z obraza z čistilcem na oljni osnovi. Izdelki na vodni osnovi ponavadi niso dovolj, sploh če je krema vodoodporna.

Zakaj moram izpirati micelarno vodico?

Micelarna vodica vsebuje površinsko aktivne snovi, ki lahko negativno vplivajo na kožo, če jih pustiš ležati na njej. Nekatere od the snovi so bolj/manj agresivne, vendar pa jih je vsekakor priporočljivo izpirati, saj lahko na dolgi rok povzročijo izsuševanje kože in pa rušenje zaščitne bariere.

Kdaj naj čistim obraz?

Obraz očisti dvakrat dnevno – zjutraj in pa bolj temeljito zvečer.

Ali lahko obraz očistim preveč temeljito?

Lahko, če uporabljaš preveč agresivne čistilce, ali pa v primeru, da čistilcev z površinsko aktivnimi snovmi ne izpiraš z obraza (npr. micelarna vodica).

Čistilci, ki so namenjei dvojnemu čisščenju so ponavadi tudi zasnovani na način, da kože ne dražijo, izsušujejo ali preveč obremenijo.

Pravilno čiščenje obraza: na kratko

Kot lahko vidiš zgoraj, je čiščenje obraza precej enostavna zadeva. Zapomniti si moraš le nekaj smernic, ki ti bodo pomagale do učinkovite rutine:

 1. odkrij svoj tip kože, da lahko lažje določiš čistilce, ki ti ustrezajo
 2. čistilci kože ne smejo izsuševati, dražiti, ali rušiti njene naravne bariere
 3. kožo očisti 2x dnevno; zjutraj in zvečer
 4. čiščenje naj bo nežno; kože ne vleci, drgni ali nanjo preveč močno pritiskaj
 5. micelarne vodice se vedno izpirajo

Pa ne pozabi; skincare=selfcare 😉

  Pridruži se Wild for Nature za nove recepte, ideje, in koristne vsebine!

  Pravilnik o zasebnosti: Sovražimo vsiljeno pošto in obljubljamo, da bomo tvoj e-poštni naslov varen. Več.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja