Nežen bučni čistilni balzam za obraz (samoemulgirajoči)

Komercialni čistilci znajo biti včasih pregrobi za kožo. Na njej lahko porušijo ravnovesje, tako da je tvoja koža še bolj suha ali celo razdražena.

Dobra novice je, da se temu lahko izogneš na zelo enostaven način: uporabljati lahko začneš take, ki so koži bolj prijazni!

Zato ti bom danes pokazala, kako lahko izdelaš čisto svoj, nežen balzam za obraz, ki je izredno enostaven, učinkovit, in koži prijazen!  Bonus? Za izdelavo potrebuješ le 20 minut! 😉

Si pripravljena? Odklikaj na preprost recept za enostaven čistilni balzam z čudovitim bučnim oljem!

Moj bučni balzam za obraz je simpatična zadeva, saj se ob stiku z vodo spremeni v mleko (ker je samoemulgirajoč). Poleg tega, da 50g balzama traja dosti časa (če uporabljaš malo makeupa kot jaz), ga lahko vedno izdelaš tudi na zalogo, ali pa celo podariš!

Okej, bučno olje ponavadi dodajamo samo na solato in mogoče kapljico ali dve v bučno juho. Priznam, bučno olje ni prva sestavina, na katero pomislim, kadar govorim o domači kozmetiki. Mogoče boš presenečena (jaz sem bila nedvomno), ampak bučno olje je odlična sestavina tudi v kozmetiki!

Preden si ogledava sestavine, pa ti naj povem še stvar ali dve o tem čistilnem balzamu:

 • Odstranjuje makeup in je lahko prvi korak v dvofaznem čiščenju obraza
 • Izredno enostaven za izdelavo
 • Na koži ne puča mastnega filma

Sestavine za čistilni balzam: na kratko

Olje grozdnih pešk

Tole je gotovo eno mojih najljubših naravnih olj predvsem zato, ker je izredno raznoliko za uporabo. Poleg tega, da je izredno lahko in dokaj hitro vpojno, tudi spodbuja elastičnost kože in je pogosta anti-age sestavina v prestižni kozmetiki.

Bučno olje

Morda malce nenavadno pa vseeno – bučno olje je pravi mali koktejl komponent, ki upočasnjujejo znake staranja, izboljšujejo produkcijo kolagena, delujejo protivnetno in (domnevno) pomagajo zmanjševati akne! Uporabila sem ga tudi v tem kavnem pilingu z mandarino.

Mangovo maslo

Še ena mojih naj sestavin v kozmetiki; mangovo maslo je bila ljubezen na prvi dotik (kar verjetno že veš, če si redna obiskovalka). Uporabljam ga v ogromno receptih domače kozmetike ker je tako raznoliko in polno hranil, ki jih moja koža naravnost obožuje. Poleg taga pa mangovo maslo ni mastno; kožo pusti mehko in gladko, vpije se tudi dokaj hitro. Če ga še nisi preizkusila, ga močno priporočam. Najdeš ga lahko tudi v jesenskem sijajnem maslu za telo.

Olje vitamina E

Poleg tega, da tole olje pomaga preprečevati, da bi olja in masla postala žarka, je v resnici antioksidant, ki je izredno hranilen za kožo.

Emulgator

Kot zadnja sestavina tega recepta pa je seveda kombinacija dveh emulgatorjev, ki poskrbita za to, da se tale balzam izpere z kože brez mastnih sledi. Poleg tega pa z kože pomagata odstraniti tudi nečistoče in makeup: Olivem1000 in pa Polisorbat80.

Kako narediš čistilni balzam za obraz?

Izdelava je izredno preprosta. Sestavine moraš stehtati, stopiti, in dobro premešati. To pa je tudi nekako vse! Nato mešanico preliješ v čisto posodico, počakaš, da se balzam ohladi in strdi, in pripravljen je na uporabo!

To je nekako vse! Balzam lahko uporabljaš vsakodnevno, priporočam zvečer, za odstranjevanje makeupa in ostalih nečistoč, ki so topne v olju.

Z količinami navedenimi v receptu, boš izdelala 45g balzama. Sama ga shranjujem v 50g lončku.

Bučni čistilni balzam za obraz (samoemulgirajoči)

Sestavine:

 • 15g mango masla
 • 13.5g olja grozdnih pešk
 • 10g bučnega olja
 • 5g cetil alkohola
 • 3g Olivem1000
 • 2.5g Polisorbat80
 • 2-3 kapljice vitamina E
 • 2-3 kapljice eteričnega olja sladke pomaranče

Postopek:

 1. Pripravi vodno kopel; v ponev ali kozico zlij približno 3cm vode; prižgi plin in pusti, da se voda segreva na srednje-nizki temperaturi
 2. V ognjevarni posodi stehtaj mango maslo, olje grozdnih pešk, cetil alkohol, olivem1000, in polisorbat80
 3. Posodo postavi v vodno kopel in počakaj, da se vse sestavine popolnoma stopijo (15-20min)
 4. Ko so sestavine stopljene, posodo odstrani iz vodne kopeli in jo prestavi v hladno vodno kopel. Stopljeno zmes mešaj, nekje med 5-10 minut, da se začne zgoščevati in postajati motna (a je še vedno dokaj tekoča).
 5. Šele sedaj, ko se mešanica ohladi, natehtaj vanjo še zadnjih nekaj sestavin: bučno olje, vitamin E in eterična olja. Vse dobro premešaj in prelij balzamček v čisto 50g posodico. Počakaj, da se popolnoma strdi in ohladi, preden ga pokriješ. Rok uporabe do največ 8 mesecev.
 6. In to je to! Ravnokar si izdeala svoj čistilni balzam za obraz!

Za uporabo:

 • Manjšo količino balzama vzemi iz posodice (za en fižol) in si ga vmasiraj v suh obraz. Nato ga izperi z mlačno vodo. Ob kontaktu z vodo bo balzam emulgiral in se spremenil v mleko, ki s tvoje kože odstrani nečistoče, topne v olju. Prav tako odstranjuje manjše količine makeupa.

Opombe:

 1. Eterično olje lahko iz recepta tudi opustiš

Si izdelala tale čistilni balzam za obraz? Označi nas na Instagramu #norinanaravno!

  Pridruži se Wild for Nature za nove recepte, ideje, in koristne vsebine!

  Pravilnik o zasebnosti: Sovražimo vsiljeno pošto in obljubljamo, da bomo tvoj e-poštni naslov varen. Več.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja